Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 

   Στη θέση της σημερινής  Ιεράπετρας βρισκόταν η αρχαία Ιεράπυτνα, σημαντική πόλη που η περίοδος ακμής της συμπίπτει με τους ιστορικούς χρόνους. Η ίδρυση της πόλης χάνεται μέσα σε θρύλους και σε παραδόσεις. Στη Μινωική εποχή υπήρξε σαν οικισμός ή σαν πολίχνη και οι κάτοικοί της ήταν από τους πρώτους που λάμβαναν μέρος στο εμπόριο μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. 
   Στα ιστορικά χρόνια και μέχρι τον 4ο π.Χ. αιώνα, όπως δείχνουν πολλά ευρήματα, η δωρική πόλη Ιεράπυτνα άρχισε να γίνεται μεγάλη στρατιωτική και οικονομική δύναμη στο χώρο της Ανατολικής Κρήτης. Η Ιεράπετρα βρέθηκε στο σταυροδρόμι δύο πολιτισμών, των Μινωιτών και των Αχαιών. Την προνομιακή αυτή θέση  την εξασφάλισε με τη στρατιωτική και την οικονομική ισχύ και με τη διορατική πολιτική της.
  
  
Το 2ο αιώνας π.Χ. η Ιεράπυτνα είχε στην κυριαρχία της ολόκληρη τη νοτιοανατολική παραλία και η περίοδος ακμής της διήρκεσε για πολλά χρόνια. Μετά από ισχυρή αντίσταση υπέκυψε, στους ρωμαίους, το 66 π.Χ., αλλά συνέχισε να είναι σημαντική δύναμη και κατά την εποχή της ρωμαιοκρατίας, όπως φανερώνουν τα νομίσματα της και τα σπουδαία ρωμαϊκά ευρήματα.
  
Στην πρώτη Βυζαντινή περίοδο, η πόλη παρακμάζει, αλλά διατηρήθηκε σαν έδρα Επισκοπής, πιθανό ιστορικούς λόγους.
   Τα χρόνια της Αραβικής κατάκτησης, η Ιεράπυτνα, λόγω της θέσης της, ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που καταλήφθηκαν από τους Σαρακηνούς το 824 π.Χ., που πιθανό να αποτελείωσαν το καταστρεπτικό έργο του φοβερού σεισμού του 795 μ.Χ., που έπληξε βαριά όλη την Κρήτη.
  
Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ενετούς η Ιεράπυτνα, έχει πάρει πια τη σημερινή της ονομασία: ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ.
   Το 1647 η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι τουλάχιστον πριν από ένα αιώνα, είχαν αρχίσει φονικές επιδρομές στην Κρήτη και έπλητταν κυρίως τις παράλιες πόλεις και τα χωριά της. Είχε δοκιμαστεί φοβερά και η Ιεράπετρα.

  
Σήμερα η Ιεράπετρα ε
ίναι μια ζωντανή σύγχρονη πόλη με λιγοστά υπολείμματα του παρελθόντος. Η περιοχή της Ιεράπετρας είναι μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και μια από τις κύριες πηγές πρώιμων κηπευτικών, φρούτων, λαχανικών και ελαιολάδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

      
               Αεροφωτογραφία της Ιεράπετρας


 

 

 

 

 

              
                  Η παραλία φωτισμένη τη νύχτα.                            

                                            Πίσω