Δημοτικό Σχολείο Φέρμων                                                                    Ferma Primary School

                                                       Πρόγραμμα COMENIUS - ΣΩΚΡΑΤΗΣ 

Το "Σωκράτης- Comenius" είναι ένα πρόγραμμα δράσης που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον τομέα της Εκπαίδευσης και βασίζεται στα άρθρα 149 και 150 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

                    Το πρόγραμμα επιδιώκει:

 • Να ενισχύσει την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης κάθε επιπέδου και να παράσχει ευρεία διακρατικά πρόσβαση στους εκπαιδευτικούς πόρους στην Ευρώπη προωθώντας παράλληλα την ισότητα των ευκαιριών σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης.

 • Να προωθήσει την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της γνώσης των γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως των λιγότερο διαδεδομένων και των λιγότερο διδασκομένων, ώστε να ενισχυθεί η κατανόηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να καλλιεργήσει τη διαπολιτισμική διάσταση της παιδείας.

 • Να προωθήσει τη συνεργασία και την κινητικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης.

 • Να αναπτύξει την ανοχή και τη συνεργασία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι καθώς την κατανόηση της διαφορετικότητας των ευρωπαϊκών πολιτισμών το σεβασμό και την προστασία αυτών. 

  Τα προγράμματα Σωκράτης Comenius είναι επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φορέας διαχείρισης τους στην Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και το Υπουργείο Παιδείας.

  Johan Amos Comenius  (1592 -1670)
  Μοραβός παιδαγωγός  και προτεστάντης ιερωμένος, που αγωνίσθηκε για τη δημιουργία ενός κόσμου με καθολικής ισχύος πνευματικό πολιτισμό, για μια συμφιλιωτική Χριστιανική Θρησκεία και για ένα ενιαίο σχολείο για όλη την Ευρώπη. 

  Από νωρίς φάνηκε ότι τα σχέδιά του δεν μπορούσαν να τελεσφορήσουν, αλλά εκείνος εξακολουθούσε να αγωνίζεται για μια Ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και γι' αυτό θεωρείται ο εισηγητής της σύγχρονης παιδείας και πατέρας της νεώτερης παιδαγωγικής. Στο βιβλίο του "Ο κόσμος των αισθητών με εικόνες" υποστηρίζει ότι η διδασκαλία πρέπει να γίνεται με αντιφορμαλιστικό και ευχάριστο τρόπο, ξεκινώντας από γνώριμες παραστάσεις. Υποστηρίζει τη διαρκή αυτομόρφωση, την ισότητα των δύο φύλων στην εκπαίδευση και το δικαίωμα μόρφωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τέλος καταδικάζει τις σωματικές τιμωρίες και υπερασπίζει τη δημοκρατικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία.


  Το πρόγραμμα στο οποίο μετέχει το Δημοτικό Σχολείο Φέρμων είναι διάρκειας τριών σχολικών ετών, άρχισε το σχολικό έτος 2003 - 2004 και ονομάζεται "Δια-δικτυακό σχολικό περιοδικό".  Υλοποιείται με τη συνεργασία τριών σχολείων:

 • του Δημοτικού Σχολείου Φέρμων με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Γιάννη Πασπαράκη,

 • του I.C. "Maria Capozzi", Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο της Ρώμης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Ντομινίκ Μπερτράν (Dominique Bertrand) και

 • του O.S. am Sonnenberg, Δημοτικό και Γυμνάσιο της πόλης Σαλτσγκίτερ, 80 χμ από το Ανόβερο στη Γερμανία με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Έλκε Στρέκφους (Elke Streckfuss).

    Σκοπός η δημιουργία και λειτουργία κοινής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο (Internet),
  στο οποίο τα παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 12 (δηλαδή οι τάξεις που αντιστοιχούν στις δικές μας Ε΄ και Στ΄) αφού προηγηθεί δια-δικτυακή γνωριμία μέσω της παρουσίασής τους στην κοινή ιστοσελίδα, θα γράψουν κείμενα στα Αγγλικά και θα φτιάξουν ζωγραφιές πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν επιλεγεί. Συντονιστικό σχολείο είναι το Ιταλικό ενώ το Ελληνικό και το Γερμανικό είναι εταιρικά.

               

          

Φωτογραφίες από την προπαρασκευαστική συνάντηση της Ρώμης το Δεκέμβρη του 2002. Κάντε κλικ για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

 Η προπαρασκευαστική συνάντηση έγινε από 5 μέχρι 8 Δεκέμβρη 2002 στη Ρώμη, όπου και αποφασίστηκε το περιεχόμενο, τα θέματα, οι λεπτομέρειες και τα διαδικαστικά της συνεργασίας. Υπήρξε ταύτιση απόψεων και πολύ καλό κλίμα, που σε συνδυασμό με την άψογη φιλοξενία και περιποίηση από τους Ιταλούς συναδέλφους, έβαλαν πολύ γερές βάσεις για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα.
 

      

        

Φωτογραφίες από τη συνάντηση στο Σαλτσγκίτερ από 25 μέχρι 28 του Σεπτέμβρη του 2003. Κάντε κλικ για να τις δείτε καλύτερα.

Η πρώτη συνάντηση για φέτος έγινε στη Γερμανία από 25 μέχρι 28 Σεπτέμβρη 2003 στην οποία εκπροσώπησαν το Σχολείο Φέρμων ο Διευθυντής κ. Γιώργος Μπιλανάκης, ο συντονιστής δάσκαλος Γιάννης Πασπαράκης και ο δάσκαλος Γιώργος Τσολαρίδης. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει στα Φέρμα από 4 μέχρι 9 Μάη.

                            Λεπτομέρειες για το "Δια-δικτυακό σχολικό περιοδικό".

 Σε κάθε σχολείο έχει συσταθεί μια παιδαγωγική ομάδα την οποία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη δική μας παιδαγωγική ομάδα μετέχουν εννιά εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας. Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας μαζί με μαθητές συστήνουν δυο επιτροπές, μια εθνική  και μια διεθνή. Σκοπός των επιτροπών είναι να επιλέγουν τα καλύτερα κείμενα και τις καλύτερες ζωγραφιές από το υλικό που ετοιμάζουν οι μαθητές. Αρχικά αξιολογούνται όλα τα κείμενα και όλες οι ζωγραφιές και επιλέγονται τα καλύτερα κείμενα και οι καλύτερες ζωγραφιές σε κάθε χώρα. Στη συνέχεια το υλικό από την Ελλάδα το αξιολογεί η Γερμανική επιτροπή, το υλικό από τη Γερμανία η Ιταλική επιτροπή και το υλικό από την Ιταλία η Ελληνική επιτροπή.

Έχει αποφασιστεί η έκδοση δυο τευχών για καθένα από τα τρία συνολικά έτη που θα διαρκέσει το πρόγραμμα. Για τη χρονιά που διανύουμε το θέμα του πρώτου τεύχους, που "ανέβηκε" στο δια-δίκτυο τέλος Γενάρη, είναι η Φιλία και το θέμα του δεύτερου τεύχους -τέλος Απρίλη- είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.      

  Η διεύθυνση του δικτυακού τόπου του προγράμματος είναι: www.europeanschools.de